QR Code یک رمز ماتریسی (یا بارکد دوبُعدی ) است. میتوان آن را با پویندههای QR، تلفن همراه دوربیندار و تلفن هوشمند خواند. این بارکُد دربردارندهٔ چیدمانی از چهارگوشهای سیاه بر روی زمینهٔ سپید است. دادهٔ نهفته میتواند نوشته، نشانی وب، شماره تلفن، یا دادهٔ دیگری باشد.
– استفاده از QR در گوشی های تلفن همراه و تبلت ها:
می توان گفت که گسترده ترین کاربرد رمزینه پاسخ سریع بخصوص برای عموم مردم، استفاده و بهره برداری از اطلاعات رمز شده در آن با استفاده از تلفن های همراه است. در واقع رمزینه پاسخ سریع (QR-code) بارکد هایی ساده اند که میتوانند عملیات زیادی در گوشی های موبایل انجام دهند. این رمزینه ها میتوانند برای تغییر اطلاعات مخاطبان، اجرای یک لینک وب، باز کردن یک برنامه، یا حتی شماره گرفتن مورد استفاده قرار گیرند. همچنین با گوشی اندرویدی، می توان به راحتی از مارکت های اندروید، بازی ها و نرم افزارهای مورد نیاز را خریداری یا بارگذاری نمود.
کاربران تلفنهای همراهی که دستگاهشان مجهز به نرمافزار کدخوان است، می توانند “رمزینه پاسخ سریع” را در هر جایی که باشد (روی کاغذ روزنامه، نمایشگر رایانه و یا روی بدنه اتوبوس!) اسکن کنند تا اطلاعات ذخیره شده در آن که می تواند شامل: قیمت و اطلاعات مربوط به یک کالا، شماره تلفن، پیامک و یا هر متنی است، مشاهده نمایند؛ یک صفحهی وب را بدون نیاز به تایپ آن، بر روی تلفن همراه را باز کنند. این عمل اتصال از دنیای فیزیکی به دنیای دیجیتال، به نام “هاردلینک” یا “مجازی کردن دنیای فیزیکی” گفته می شود.
– دریافت اطلاعات ذخیره شده در QR-code ها بوسیله گوشی تلفن همراه:
✓ برای خواندن (اسکن) این کدها، گوشی (تلفن همراه) یا تبلت شما می بایست به موارد زیر مجهز باشد:
✓ دوربین با قدرت تفکیک مناسب
✓ نرم افزار رمزینه خوان (بارکرد خوان)
در برخی از مدل های گوشی های تلفن همراه، نرم افزار رمزینه خوان (بارکرد خوان) بطور پیش فرض نصب شده وجود دارد. تلفنهای هوشمند بلک بری و سیستم عامل گوشی گوگل موسوم به “آندروید”، استفاده ازکد “QR” را که شامل اضافه کردن بارکدخوان “زینگ” بر روی برخی از مدلها میباشد، پشتیبانی مینماید. همچنین دارندگان آیفون و آی پد می توانند از اپلیکیشنها رایگانی که ویژه اسکن این کدها نوشته شده استفاده کنند.
سیستم عامل نوکیا موسوم به “سیمبین” نیز مجهز به یک بارکدخوان است که قادر به خواندن کدهای “QR” میباشد، فناوری NFC در گوشیهای جدید نوکیا روش بینظیری برای استفاده از یک ضربه کوچک برای اسکن بارکدها می باشد. همینطور “ام-بارکد” نیز یک کدخوان”QR” برای سیستم عامل “مائیمو” است. حتی دارندگان گوشی هایی با سیستم عامل جاوا نیز می توانند از نرم افزار رایگان موجود مانند: KaywaReader استفاده کنند.
برای دریافت برنامه (APP) و نرم افزار های متناسب با مدل ها و سیستم عامل گوشی های مختلف اینجا کلیک کنید.
– توجه:
رمزینه های پاسخ سریع ظرفیت بالایی جهت ذخیره اطلاعات دارند (جدول 1) اما رمز گشایی و بازیابی اطلاعات موجود در آنها بستگی مستقیم به قدرت پردازش و نوع سیستم عامل تلفن همراه داشته و ممکن در برخی موارد هنگام اسکن کد های حاوی اطلاعات زیاد، گوشی توانایی خواندن آن را نداشته باشد.
جهت دریافت کامل اطلاعات یک کد، توجه به نکات زیر ضروری است:
✓ قدرت پردازش، سیستم عامل و قدرت لنز گوشی تلفن همراه
✓کیفیت تصویری و حجم اطلاعات موجود در کد
✓ زاویه (دوری و نزدیکی) عکس برداری (اسکن) از کد
✓ بارکد طبق استاندارد تولید شده باشد
بنابراین عدم دریافت اطلاعات از یک کد صرفن به منزله مخدوش بودن آن نیست. (لازم به ذکر است که از این کد ها در هر جهت چرخشی می توان داده ها را استخراج کرد.)
ایده ساخت و اجرای این رمز، در شرکت تویوتای ژاپن و در سال ۱۹۹۴ میلادی بدست آمد. استفاده از این کد در ژاپن بسیار فراگیر است و بیشترین کاربرد را میان بارکدهای دوبُعدی دارد. “QR” کوتاه “Quick Response” (پاسخ سریع) میباشد، زیرا سازندهٔ آن میخواست کُد به گونهای باشد که درونمایه با شتاب زیاد رمزگشایی شود.
عناصر اصلی نشانه، مربعهایی با تعداد حداقل ۲۱ × ۲۱ و حداکثر ۱۷۷ × ۱۷۷ در نشانه اصلی هستند. قسمت حاشیهای (منطقه سکوت) باید حداقل دارای عرضی برابر با ۴ برابر عناصر کوچک نشانه باشند. اطلاعات بیشتر را میتوان با در اختیار گرفتن تا ۱۶ نشانه ذخیره کرد.
ظرفیت داده کد QR | |
---|---|
عددی خالص | حداکثر ۷٬۰۸۹ کاراکتر |
الفبارقمی | حداکثر ۴٬۲۹۶ کاراکتر |
دودویی (۸ بیتی) | حداکثر ۲٬۹۵۳ بایت |
Kanji/Kana | حداکثر ۱٬۸۱۷ کاراکتر |
کدهای QR از تصحیح خطای Reed–Solomon استفاده میکنند. مثال زیر نشان میدهد که کد QR چگونه با اختلال دست و پنجه نرم میکند. یک سری پیکسل از روی کد اصلی برداشته میشود یا به آن اضافه میگردد تا اختلال در خط مرزی آن بررسی شود. هر دو تصویر تغییر یافته به وسیله تشخیص خطای “سطح L” قابل تشخیص است. پس با اطلاعات ارائه شده میتوانیم بگوییم که حداکثر اطلاعات قابل ذخیرهسازی کد QR (با ۱۷۷ × ۱۷۷ عنصر و تصحیح خطای سطح L) برابر با ۲۳٬۶۲۴ بیت (۲٬۹۵۳ بایت) است برای اطلاعات الفبارقمی است. ( منبع: ویکیپدیا)
– هشدار
با در نظر گرفتن توانایی های نرم افزاری دستگاه خواننده کد (مثلا تلفن همراه) احتمال خطر های فراوان فنی و مالی وجود دارد. از جمله مواردی پیش آمده اند که دستگاه خواننده، پس از دریافت داده های “کد کیو آر” به صورت خودکار چندین پیامک (اس ام اس) پردازشی به قیمت چندین دلار، به یک سازمان روسی فرستاده یا اینکه بخشی از لیست شماره تلفن های کاربر با نام و مشخصات به مقصد ناشناخته ای ارسال گشته. خطر دیگر دریافت انواع بدافزار هاست که میتوانند تلفن همراه را دچار مشکل جدی کنند.
لیموبایل